Culturele dimensies van Hofstede


Bij de culturele dimensies van Hofstede wordt gekeken naar de verschillen tijdens de interculturele communicatie tussen partijen van verschillende culturen.
Hofstede heeft de volgende vijf dimensies bedacht:
·         Machtsafstand
·         Individualisme vs. collectivisme
·         Masculiniteit vs. femininiteit
·         Onzekerheidsvermijding
·         Lange termijn vs. korte termijn oriĆ«ntatie

Hoe zit het met Duitsland?Als we gaan kijken naar de Duitse cultuur is er een goed overzicht van diepe drijfveren van de Duitse cultuur ten opzichte van andere culturen in de wereld. Dit is ook in de grafiek weergegeven die u kunt zien. Hier is Duitsland vergeleken met Nederland. Om eens goed te kunnen zien wat er nu voor een verschil geldt tussen ons en Duitsland.
MachtsafstandKijk je naar Machtsafstand dan kijk je naar de mate waarin de minder machtige leden van instituties en organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is. Duitsland is sterk gedecentraliseerd en ondersteund door een sterke middenklasse. Het behaald een score van 35 en is niet verrassend lager qua machtsafstand dan andere landen. De Duitsers beschikken over een directe en participatieve communicatie en ontmoetingsstijl komt vaak voor.

Individualisme vs. collectivisme
Hierbij wordt gekeken naar de termen ‘ik’ of ‘wij’. Bij het individualisme leven mensen meer voor zichzelf en alleen met hun directe familie. Bij een collectivistische samenleving leven mensen ‘in groepen’ die voor elkaar zorgen in ruil voor loyaliteit. Duitsland is een echt individualistisch land, het scoort hier 67. Dit is omdat er een sterk geloof is in het ideaal van zelfverwerkelijking.  De loyaliteit is gebaseerd op persoonlijke voorkeuren van mensen, evenals het gevoel van plicht en verantwoordelijkheid (collectivisme). 

Masculiniteit vs. femininiteitHierbij gaat het, zoals de titel al doet vermoeden, om de verdeling van de rollen tussen mannen en vrouwen in de maatschappij. De fundamentele vraag is hier wat mensen motiveert, de wil om de beste (mannelijk) of houden van wat je doet (vrouwelijk). Bij feminiene culturen lopen vrouwelijke en mannelijke taken min of meer in elkaar over. Met een score van 66 wordt Duitsland beschouwd als een masculiene samenleving. De prestaties worden hoog gewaardeerd en kinderen worden op de scholen gescheiden op een leeftijd van 10 jaar. In een masculiene samenleving wordt er van managers verwacht assertief en beslissend te zijn.
In het kort gezegd:
  • Masculiniteit: assertief, hard, dominant, macht en prestatiegericht.
  • Femininiteit: bescheiden, zacht, tederheid, zorg en troost.
Onzekerheidsvermijding    
De dimensie onzekerheidsvermijding heeft te maken met de manier waarop een samenleving zich bezighoudt met het feit dat de toekomst nooit gekend kan worden: moeten we proberen om de toekomst te controleren of gewoon laten gebeuren? Er wordt gekeken naar de mate waarin de leden van een cultuur zich bedreigd voelen door onduidelijke of onbekende situaties. Duitsland scoort een onzekerheid van 65, de score is aan de hoge kant. Duitsland heeft dus een lichte voorkeur voor onzekerheidsvermijding. Dit wordt ook weerspiegeld door het rechtssysteem.  In combinatie met hun lage machtsafstand, waar de zekerheid voor eigen beslissingen niet wordt gedekt door de grotere verantwoordelijkheid van de baas, willen Duitsers dit compenseren voor hun hogere onzekerheid door sterk te vertrouwen op deskundigheid.


Lange termijn vs. korte termijn oriƫntatie
Deze dimensie geeft de mate aan waarin de maatschappij gericht is op de toekomst of juist meer op het heden. Als de maatschappij meer gericht is op de toekomst zal de bevolking veel plannen, sparen en maken zich snel zorgen. Daarnaast hebben zij een hoog doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Als de maatschappij juist meer gericht is op het heden zal de bevolking zeggen ‘vandaag is belangrijk, morgen zien we wel’ oftewel ‘Carpe Diem’ (pluk de dag). Deze mensen hebben een groot respect voor tradities en doen er alles aan om gezichtsverlies te voorkomen. In Duitsland geloven mensen dat de waarheid sterk afhankelijk is van de situatie context en tijd. De Duitsers laten zien dat tradities gemakkelijk aan te passen zijn aan veranderde omstandigheden en een sterke neiging hebben tot sparen en beleggen, spaarzaamheid en volharding in het bereiken van resultaten. Dit laten de Duitsers zien met een score van 83, een land gericht op de toekomst (lange termijn).